Son Düzenleme Tarihi : Temmuz 3, 2024

HoLEP Ameliyatı
Prostat her erkekte bulunan idrar kesesinin altında kestane büyüklüğünde bir salgı bezidir.
Yetişkinde meni sıvısını sağlar. Meni kanalları prostatın içindeki idrar yoluna açılır. Ameliyat
sırasında bu kanallara dokunulmaz, meni gelişi sağlam kalır.
40-50 yaşlardan sonra bazı erkeklerde, prostatın içindeki idrar yolunun etrafında bir doku
büyümeye başlar. Bu dokuya ADENOM denir. Bu bir kanser değildir. Sonradan büyüyen doku bir yandan içinden geçen idrar yolunu sıkıştırır, bir yandan da hastanın kendi prostatını dışarıya doğru iter.

Hastanın kendi prostatı bir kapsül/kabuk halini alır. Prostat büyümesi ameliyatında çıkarılması gereken doku, sonradan büyüyen dokudur, yani ADENOM dur. Kapsül halini almış olan hastanın kendi prostatı yerinde kalır.

HOLEP ameliyatında portakalın kabuğu ile içi arasına benzeyen aralığa yani prostatın kapsülü ile sonradan büyüyen doku arasına girilerek, Holmiyum Laser ile ayrılır, sonradan büyüyen doku serbestleştirilir ve mesaneye itilir. Daha sonra özel bir aletle kıyma şeklinde dışarıya çıkarılır. Bu işlem sırasında ve sonrası hemen hemen kansızdır. Hastaya bir balonlu sonda konur. İki gece hastanede kaldıktan sonra, sondası çekilir, idrar yaptığı görüldükten sonra evine gönderilir.
PROSTATI BÜYÜYEN HASTADA NE GİBİ ŞİKAYETLER GÖRÜLÜR.
İdrar yapmada zorluk, zayıf idrar yapma |
Kesik kesik idrar yapma |
Gece idrara kalkma, |
İdrar yaparken bekleme |
İdrar yaptıktan sonra damlama |
İdrarın tamamını boşaltamama |
Sıkışarak idrara yetişme |
PROSTAT ŞİKAYETLERİ OLAN BİR HASTADA HANGİ TETKİKLER YAPILIR
Esasen bu tetkikleri yaptırmak için mutlaka şikayetlerin olmasını beklemek gerekir. 50 yaşından sondan sonra her erkeğin bir üroloji uzmanına giderek en azından PSA testi yaptırması gerekir. Böylece varsa prostat kanseri erken yakalanır ve başarıyla tedavi edilebilir.
PSA testi : 60 yaşına kadar 2 nanogr., 60 yaşından sonra 4 nanogr.dan yüksekse,
multiparametrik MR yapılır. Şüpheli bölgeler var ise füzyon biyopsi yapılır. Veya parmak
muayenesinde sertlik var ise TRUS (Rektal Ultrason Klavuzluğunda) biyopsi yapılır. Bu biyopsiler rektal yoldan yapıldığında bazı hastalarda ateş yükselmeleri olabileceğinden, bunu önlemek için, son zamanlarda biz de Transperineal yoldan yani iğneler rektuma girmeden yapmaktayız.
Kanser tespit edilen hastalara HOLEP ameliyatı yapılmaz.
Üriner Sistem Ultrasonografi : Prostatın büyüklüğünü, mesanede taş, tümör gibi
başka bir patoloji olup olmadığını ve böbreklerde taş veya genişleme olup olmadığını görmek amacıyla yapılır.
Üroflowmetri (İdrar grafiği, işeme testi ): İdrar akış hızını görmek için yapılır. Buna
göre hastaya ilaç verilip verilmeyeceğine, ameliyat gerekip gerekmediğine, üretra darlığı mı veya prostat büyümesi mi olduğuna karar verilir.

İdrar tahlili ve idrar kültürü: İdrarda enfeksiyon veya kanama olup olmadığını anlamak için yapılır.
Konsültasyonlar: Hastada mevcut kalp, akciğer hastalığı, diyabet, böbrek yetmezliği veya nörolojik bir hastalık bulunması halinde ilgili branş doktoruna danışarak, hastanın tedavisi veya ameliyatı konusunda tavsiyelerine başvurulur. Bu muayeneler sonucunda ilaç verilmesi gereken hastalar, belirli aralıklarla kontrol edilir, gerektiğinde ilaçlar eklenir veya değiştirilir.
NE ZAMAN AMELİYAT YAPILIR
- Üroflowmetride idrar akımı çok zayıfsa,
- Hastaya idrar yapamadığı için sonda konmuşsa,
- Hastanın boşaltamadığı (rezidüel idrar)80 ml den fazlaysa
- Hastanın gece idrara kalkma ve zayıf idrar yapma gibi şikayetleri çok fazla ve diğer bulgular da ameliyatı destekliyorsa,
- Hastanın PSA değeri normal veya prostat kanseri olmadığı gösterilmişse,
- Hastaya bir PROSTATEKTOMİ daha doğru bir isimle ADENOMEKTOMİ ameliyatı yani sonradan büyüyen dokunun çıkarılması ameliyatı yapılır.
PROSTAT BÜYÜMESİNDE HANGİ AMELİYATLAR YAPILIR
Tamamen kapalı olarak her büyüklükte prostata yapılabilen HOLEP ameliyatından önce yapılan ameliyatlar:
Açık ameliyat : HOLEP yapma imkanı olmayan üroloji uzmanları tarafından özellikle 80-100 ml den büyük prostatlara yapılmakta, veya önerilmektedir. Açık ameliyatta, adenom tamamen çıkarılabilmekte ise de, yara iyileşme problemleri, idrar kaçırma ve sertleşme kaybı gibi yan tesirleri vardır.
TURP, Greenlight, Plasmakinetik ameliyatları: Tamamen üretra (İdrar kanalı) yoluyla kapalı olarak yapılan bu ameliyatlar, 80 ml den küçük prostatlara yapılabilir. Ancak tecrübeli ellerde dahi adenom tam olarak çıkarılamadığından, doku kalır, kalan bu dokular zamanla büyür ve kapsülün de kontraksiyonu ile ameliyattan tam fayda görmezler, veya birkaç sene sonra şikayetler tekrar başlayabilir. Bu hastalar yeniden yaptığımız HOLEP ameliyatlarından çok fayda görmektedirler. Adenom denilen prostat dokusu TURP, Plasmakinetik ve Greenliht gibi yöntemlerle tamamen çıkarılamadığı için daha iyi yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. LASER teknolojisinin gelişmesiyle birlikte HOLEP yöntemi gelişmiştir. Bu yöntemde hiç kesmeden ve delmeden hastanın idrar yaptığı idrar yolundan girilerek adenom denilen sonradan büyümüş olan doku kapsül halini almış olan hastanın kendi prostatından ayrılarak serbestleştirilir , 2 veya 3 parça halinde mesaneye itilir. Böylece adenomun tamamı çıkarılmış olur, hiç doku kalmaz.
Bundan dolayı, hasta çok rahat idrar yapar ve ilerde tekrar büyüme olmaz.
HoLEP Holmium Laser Enucleation of Prostate : HoLEP, Prostat içinde, sonradan büyüyen adenom denilen dokunun Holmiyum Laser kullanılarak çıkarılması demektir. Amerika, Avrupa ve bütün gelişmiş ülkelerde 20 yıldan beri yaygın olarak kullanılmakta ve yeni altın standard olarak kabul edilmektedir. Biz de 2010 yılında Berlin Vivantes klinikten bu ameliyatı öğrendik. Laser cihazı ve gerekli diğer aletleri temin ederek Türkiyede ilk HOLEP ameliyatlarına başlayarak bu konuda öncülük ettik. 14 yıldan bu yana yaklaşık 2500 HOLEP ameliyatı yaptık. Değişik ameliyat yöntemlerini uyguladıktan sonra SFİNKTER KORUYUCU RETROGRAD HOLEP adını verdiğimiz, kendi yöntemimizi geliştirdik.
Hastalardan elde ettiğimiz sonuçlarımızı yayınladık. Bir çok kurslar yaparak, diğer
meslektaşlarımızın da HoLEP ameliyatı yapmalarına vesile olduk. Bugün Türkiye’de de pek çok klinikde HOLEP ameliyatları yapılmaktadır.
RS ÜROLOJİ GRUBUNUN UYGULADIĞI RETROGRAD SFİNKTER KORUYUCU HOLEP AMELİYATININ AVANTAJLARI
GELİŞMİŞ STANDARD YÖNTEM: Her hastada Standard RSKHOLEP yöntemi uygulandığından, ameliyat süresi kısalır. Ameliyata Veru Montanum denilen meni kanallarının açıldığı yerin yanından başlanır ve bu kanallar korunur. Mesane boynuna doğru adenom serbestleştirilir. Büyükse, önce orta lop çıkarılır (enüklee edilir). Değilse iki yan lop, iki parça halinde enüklee edilir.
İNCE ALETLER : Bazı idrar yolları dar olmakta ve standard aletler kullanılırsa ilerde darlıklar
meydana gelebilmektedir. Biz 26 F yerine 22 F aletler kullanmaktayız böylece darlıkların çok
daha azaldığını görmekteyiz.
ORTA GÜÇLÜ LASERLER : Biz HOLEP ameliyatı sırasında kesme yerine kapsül ile adenomu
ayırmayı tercih ettiğimiz için orta güçlü laser cihazzlarını tercih ediyoruz. Böylece yüksek güçlü laserlerin oluşturduğu doku yanıkları da görülmemekte ve ameliyat sonrası irritasyon
semptomları çok az görülmektedir.
HIZLI MORSELLATÖR : Kullandığımız, dokuyu kıyma halinde çıkarmaya yarayan, MORSELLATÖR denilen cihazlarımız, çok hızlı çalıştığından, ameliyat daha kısa sürede bitmektedir.
YEDEKLİ CİHAZLAR : Kullandığımız bütün cihaz ve aletler, yedekli olduğundan, herhangi bir arıza durumunda yedekte duran cihaz ve aletleri kullanarak ameliyatın tamamlanması sağlanır.
SIK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI
SERTLEŞME ÜZERİNE ZARARI VAR MI?
Hayır, hiçbir zararı yoktur. Çünkü, Holmium Laserin dokudaki derinliği sadece milimetrenin yarısı kadardır. Prostatın kapsül kalınlığı 6-7 mm dir. Laserin bu kalın kapsülü geçip, kapsülün dışından geçen, sertleşmeyle ile ilgili sinirlere zarar vermesi mümkün değildir. Halbuki elektrik akımı ile yapılan TURP ameliyatlarında bu sinirler zarar görebilir.
BÜYÜK PROSTATLARA DA HOLEP AMELİYATI YAPILABİLİR Mİ?
Evet.. HOLEP, küçük büyük her büyüklükteki prostata yapılabilir. TURP ameliyatı 80 ml ye kadar olan prostatlara yapılır. Bunlarda dahi kapsülün içinde doku kalır ve kalan bu dokular, ilerde idrar şikayetlerine sebep olabilir.
80ml den büyük prostatlara mesela 120, 180, 250, 400 ml prostatlara HOLEP yapma imkanı olmayanlar açık ameliyat yapacağız demektedir. Halbuki bu büyük prostatlar hiç kesmeden ve delmeden, HOLEP ameliyatı ile tamamen kapalı olarak ameliyat edilebilir.
HOLEP AMELİYATINDAN SONRA İDRAR KAÇIRMA GÖRÜLÜR MÜ?
Hayır. HOLEP ameliyatında sfinkter denilen idrar tutan kaslar çok iyi görünür ve korunur. Ancak bu kaslar tembelleşmişse çok az oranda bazı hastalarda idrar damlamaları görülebilir. Bu damlamalar da bazen birkaç günde düzelir. bazen de birkaç ayda düzelir, uzayan damlamalarda ilaç ve eksersiz ile yardımcı olunur. Kalıcı idrar kaçırma olmaz.
HOLEP AMELİYATINDAN SONRA, İLERDE, PROSTAT TEKRAR BÜYÜR MÜ?
Hayır. Sonradan büyüyen doku, yani adenom tamamen çıkarıldığından, tekrar büyüme olmaz.
MENİ (SEMEN) ÖNDEN GELMEYE DEVAM EDER Mİ?
Nadiren gelse de genellikle gelmez, meni idrar kesesine gider ve idrar ile atılır. Bu durum bütün ameliyatlarda böyledir. Ancak hastalar boşalma hissi duyduklarından hiç zararı yoktur.
KAN SULANDIRICI KULLANANLARDA, HOLEP AMELİYATI YAPILABİLİR Mİ?
Evet, Kardiyoloji uzmanının önerilerine göre kan sulandırıcı ilaçlar kesilir, gerekirse kanamaya sebep olmayan başka ilaçlar verilir. Bugüne kadar kan sulandırıcı kullanan yüzlerce hastada hiçbir sorun görülmemiştir.
BY PASS AMELİYATI OLANLARDA, HOLEP AMELİYATI YAPILABİLİR Mİ?
Evet. Aslında by pass ameliyatı olan hastalar daha da güvenli olarak ameliyat edilebilir.
KALP PİLİ OLANLARDA, HOLEP AMELİYATI YAPILABİLİR Mİ?
Evet. Kardiyoloji uzmanının önerisine göre, gerekirse, kalp pili firmasının elemanlarınca kalp pili ayarlanarak sorunsuz olarak ameliyat edilebilir.
KALP PROBLEMİ OLANLARDA, KOAH HASTALARINDA, ŞEKER HASTALARINDA HOLEP AMELİYATI YAPILABİLİR Mİ?
Evet, İlgili uzmanın görüş ve tavsiyeleri alınarak, gerekirse önceden tedavi edilerek HOLEP ameliyatı yapılabilir.
- HOLEP AMELİYATININ AVANTAJLARI
- Tamamen kapalı olarak , kanamasız yapılan bir ameliyattır.
- Sertleşme üzerine hiçbir zararı yoktur.
- Küçük büyük her büyüklükteki prostata yapılabilir.
Adenom denilen sonradan büyüyen dokunun tamamı çıkarıldığından, HASTA
ÇOK RAHAT İDRAR YAPAR. ilerde tekrarlama olmaz. Çıkarılan dokular
patoloji incelemesine gönderilir.- Kan sulandırıcı kullananlarda, kalp pili olanlarda, yapılabilir.
- Kalp hastalarında, KOAH hastalarında uzman görüşü alınarak yapılabilir.
- Kalıcı idrar kaçırma görülmez.
- Hastanede kalma ve sonda süresi çok kısadır.
- Ameliyattan sonra, hasta çok rahat idrar yapar, gece kalkmaları azalır.